Monday, June 25, 2012

Calories Count

Terpanggil nak mengira calories count... Still mood on Diet Semangat... semangat...

1st of all kena kenal pasti berapa kalori yang diperlukan sehari... which bahasa omputehnya adalah Daily Calories Requirement (DCR) Jom calculate...

DCR ni kena calculate base on gender, age dan daily activity. So diffrent calculation untuk lelaki dan perempuan. Jadi sebelum dapat kira DCR, kena calculate BMR dulu... BMR tu apa??? BMR adalah Basal Metabolic Rate iaitu Kalori yang diperlukan untuk meneruskan kehidupan... Hehhe termasukkan nak mengepam jantung or organ-organ dalaman yang lain. Jadi betul la kan. kalau tak cukup tenaga... dengan semput, letih, penat.... etc. Cara nak kira BMR adalah seperti berikut:

BMR Lelaki = 66 + (13.7 x weight in Kg) + (5 x High in cm) - (6.8 x age in years)

BMR Wanita = 655  + (9.6 x weight in Kg) + (1.8 x High in cm) - (4.7 x age in years)

Okay jom kira BMR dulu...
Dengan berat saya yang 90kg ni... (mak beratnya!! patutla roboh lantai keta adik) dan ketinggian 166cm dan berumur 32 tahun.

BMR Saya = 655 + (864) + (298.8) - (150.4)
=1667.4Kcal



Ok jom sambung kira-kira untuk DCR....
Atenya suka mengira dari kecik kan?? kan??? Untuk saya yang bekerja duduk terperap je di office...



  • Sedentary = BMR x 1.2 (little or no exercise, desk job)
  • Lightly active = BMR x 1.375 (light exercise/sports 1-3 days/wk)
  • Moderately active = BMR x 1.55 (moderate exercise/sports 3-5 days/wk)
  • Very active = BMR x 1.725 (hard exercise/sports 6-7 days/wk)
  • Extra active = BMR x 1.9 (hard daily exercise/sports & physical job or 2xday training)
  • (Info ambik dari http://cekodok.com/calorie-school/)

    DCR Saya  = BMR x 1.2 = 1667.4  1.2 = 2000.88Kcal

    Memandangkan saya kurang berkesempatan untuk bersenam, makanya demi memastikan misi penurunan berat badan berjalan lancar... saya perlu ambil kalori bawah daripada 2000.88KCal supaya existing lemak tepu saya dapat dibakar.

    Okay... now nak calculate today calories taken...
    Breakfast
    • Herbalife Shake (3F1 + 2 F3 = 129 KCal)
    Lunch
    • Fried Ikan Gembung (140 Kcal)
    • Tempe Goreng (92Kcal)
    • Mix Vege (50Kcal)
    • Teamix (12 Kcal)
    Tea Break
    • Kerepek Pisang (350 Kcal) - Huhuhu menyesal
    Dinner
    • Vegetable Soup (50Kcal)
    • Herbalife Shake + 250ml Honey Dew Milk Drink (3F1 + 2F3  = 129 + 130 = 259 KCal)

    Today calories intake adalah = 1082Kcal je??? okay letih ye... =(
    Okay spoilnya diet saya bila makan kerepek pisang. walaupon sikit je tapi effect diet saya.... esok saya akan make sure saya tak makan kerepek pisang =(
    Huhuhu....
    Sekian... Huhuhu...
    Info calori makanan malaysia boleh tengok kat sini

    2 comments:

    1. No pisang for diet plz! X membantu lgsg...

      ReplyDelete
    2. mata masih menguasai diri mcm tu la jadinya... hehhhe

      ReplyDelete