Monday, September 27, 2010

Projek Penambahbaikan Bantal Kekabu...

Nak cakap dah lama X update blog... Tapi tiap kali masuk entry baru, itu je ayat photostatkan.... BOSAN!! tapinye tu la yang sebetulnya... Hahahha...
Ok task hari ni, 27th September 2010... saya tak perlu memasak ye sebab saya dan mr.somi telah melantak nasi ayam kat foodcourt Precints 16 Putrajaya. Jadi.. projek hari ini adalah penambahbaikan bantal kekabu.

Mana dapat bantal kekabu???? Heeeeeee... yang ni best nak jawab... Bantal yang mr.somi bawa dari kampungnya yang dia dok pakai dari masa study kat U... sampai le keje lepas grad... sampai le kami kawen... Yeah... ada 8 biji semuanya... yang best... dari gemok.. gedempol.. gebu.. sampai dah lunyai... =P Kalau tido, bantal ni letak merata... kepala, bawah ketiak kiri, bawah ketiak kanan... nak peluk, nak boh kat bawah kepala lutut.. atas betis.. hehhe... pendek kata pusing kiri kanan atas bawah semua ada bantal ;P... pagi-pagi kutip je la kalau bantal2 tu da jatuh ke bawah...


Seguni kekabu kami bawa dari Kg Sungai Parit. Pasir Panjang Laut. Sitiawan

Masa balik raya kat Sitiawan lepas... mr.somi ada lah minta kat orang tua nya... belikan kekabu, kami nak refill... jdi my MIL kata, ambik je la kat dapur tu... ada la seguni beras kekabu... nampak cam berat.. jadi masa nak menganggatnye tu da gunakan la sepenuh tenaga nak menghayun... ek eleh... nampak je ye kawan-kawan... teringat pulak soalan peberet uji minda masa kat sekolah dulu... mana lebih berat.... Sekilo Kapas ke Sekilo Pasir... dan sibungok pon menjawap... Sekilo Kapas CIKGU!!! Sebab kapas dok dalam guni... pasir dok dalam kampit.. keh keh keh....

Setelah diisi kekabu ke dalam bantal.. dari seguni tu dapat la refill 3 biji bantal. Haaa ni balance-balance la ni.. tinggal cikit je...

Sila peratikan.. dan bandingkan dengan gambar di bawah. Gambar bantal sebelum direfill... da penyet!! Letak kepala pon terus TONG!!! hantuk kepalak ke lantai (",)

Ni, dah refill dah... gelembung... gebu... best best best :P


Back to my story pasal bantal kekabu ni la.... nak membaikpulih bantal ni first of all kene la bukak jahitan sebahagian bantal yang nak disumbatkan kekabunya... step ke-2, masukkan kekabu ke dalam bantal. Jenis jahitan yang saya gunakan adalah jahitan "insang pari". Kawan-kawan, kalau x ingat, sila rujuk buku kemahiran hidup tingkatan satu ye... hehhe.... Kena bubuh padat-padat.. biar kembong... janji boleh jahit balik... step ke-3 jahit semula bantal.. step ke-4 tepuk-tepuk bantal, step ke-5 masukkan bantal ke dalam sarung bantal, step ke-6 tepuk-tepuk bantal yang duduk dalam sarung bantal, step ke-7... TIDOQ!!! =P hehhe... x kelakar la tu.



Jahitan "Insang Pari"... cantik tak hasil tangan saya?? :P. My peberet jahitan... (",)

P/S: siap ada masa rajin dulu buatkan kad untuk mr.Somi.. jahit cam ni la kat greeting card.... Dolu2 la masa muda-muda...

Ni.. dia bantal yang sudah diisi dan sudah dijahit, Yeah sib baik le guna kain batik, idok le nampak segala peta dunia kat bantal tu... Hahahhaha......

Tara... Ni bantal yang telah disarungkan... :P


Sesi Gulik2 pandang ke langit... Testing-Testing 1-2-3...Nyaman sekali ya!!

Disebabkan oleh filter lubang hidung saya tak berapa elok, saya hanya bertugas untuk steps 1 dan 3 hingga 6 sahaja.. mr.somi ditugaskan untuk buat step ke-2... almaklum, kalau saya buat step ke-2 tu pasti saya akan bersin sepanjang malam, dan esok saya demam!! heeeeeeeee......step ke-7 kami buat sama-sama.... ;P xde gambar k!!!










2 comments:

  1. comel?? bab manakah yang comel itu ye??? Keh keh keh... :P

    ReplyDelete